Na današnji dan 1991. godine dogodio se napad pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i MUP-a Hrvatske na garnizon JNA u Bjelovaru u kome je bila stacionirana 265. Motorizovana brigada JNA.

Major Milan Tepić je organizovao odbranu skladišta municije u šumi Bedenik blizu Bjelovara, kako bi sprečio snage ZNG i MUP-a da dođu do municije i oružja, koje bi kasnije mogli upotrebiti protiv Srpskog stanovništva.

U momentu kada je major Tepić video da je nemoguće da se odbrani od napada, naredio je svojim vojnicima da se sklone na bezbednu udaljenost jer je u planu imao da digne u vazduh skladište municije. Tom prilikom je izjavio:

„Jednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.”

Njegovu komandu nije poslušao vojnik na odsluženju vojnog roka Stojadin Mirković Cole koji je poginuo tokom dejstva iz svog oklopnog transportera, braneći odstupnicu svojim drugovima koji su se povlačili iz skladišta. Pogođen je “Zoljom” od strane hrvatskih agresora.

Kada je major Tepić video da su se njegovi vojnici dovoljno udaljili, aktivirao je eksploziv i digao skladište u vazduh. Ovom prilikom je stradalo i 11 pripadnika hrvatskih paravojnih formacija koji su suviše blizu prišli skladištu.

U znak odmazde, streljani su oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u JNA a mnogi su zarobljeni.

Major Tepić je posthumno odlikovan Ordenom Narodnog heroja i poslednji je Narodni heroj SFRJ. Takođe, i vojnik Stojadin Mirković je odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti. Ulice u više gradova u Srbiji nose ime majora Tepića a vojniku Markoviću je podignuta bista u osnovnoj školi u rodnom selu.

SLAVA IM!!!

Snimak napada na skladište u Bedeniku:

PN INFO