Opelom postradalim ratnicima i prigodnim programom danas je u porti crkve Svete Trojice obeležen Dan oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu.

Na mermernom spomeniku u porti paraćinske crkve stoje imena palih boraca u borbi za oslobođenje Paraćina, i to: majora Marka Pavlovića, podnarednika Boška Milijića, kaplara Alekse Stančića i Vase Lazića, redova Alekse Aleksića, Dragutina Radenkovića, Josifa Benjamina, Luke Pešanovića, Milenka Kojadinovića, Miloja Vidosavljevića, Spasoja Manojlovića i trojice nepoznatih ratnika.

Nakon opela, struženog od strane sveštenika paraćinske crkve, vence na spomenik postradalim ratnicima položile su delegacije Opštine Paraćin, Vojske Srbije, policijske stanice, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, boračkih udruženja, POKS-a i Kola srpskih sestara.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su i učenici paraćinskih osnovnih škola sa svojim učiteljima i nastavnicima istorije.

Istoričar Marko Pekić je sve prisutne podsetio na te slavne dane naše istorije a crkveni hor Sveti Georgije je na kraju otpevao pesmu “Ovo je Srbija”.

PN INFO