Prvi dani Nove godine rezervisani su za sagledavanje svega onoga što je obeležilo godinu za nama. Sagledavajući prošlu godinu, koja nimalo nije bila laka, možemo žaključiti da je za opštinu Paraćin ona bila uspešna. Rešeni su neki krupni višedecenijski problemi ali i oni sitni, svakodnevni, koji muče običnog stanovnika Paraćina a za koje nije bilo sluha ili želje da se reše u prošlosti.

No, da počnemo…

JANUAR: Prvih dana januara 2022. godine je Paraćin postao bogatiji za pet beba, tri devojčice i dva dečaka. Opština Paraćin je ovim porodicama dodelila poklon vaučere od 50.000 dinara.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević urućio je predstavnicima Policijske stanice u Paraćinu računar i alkotester, u sklopu pomoći koju lokalna samouprava, u skladu sa Zakonom, dodeljuje lokalnoj policiji, u cilju unapređenja rada na terenu i podizanja stepena efikasnosti.

Nakon jutarnje liturgije u paviljonu ispred crkve Svete Trojice organizovano je lomljenje česnice. Posle besede starešine crkve Svete Trojice Bratislava Đorđevića, okupljeni građani su dobili deo česnice a petoro najsrećnijih su u svom delu česnice pronašli zlatnike. Današnjoj manifestaciji prisustvovali su predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević sa porodicom i saradnicima.

FEBRUAR: Posle škole ”Stevan Jakovljević”, i osnovna škola u Drenovcu dobila je grejanje na gas. Kako navode iz ovih osnovnih škola, ovom investicijom je rešen višedecenijski problem sa grejanjem. Učenici su skoro svake zime, zbog problema sa grejanjem, morali da imaju skraćene časove.


Grupa od 38 poljoprivrednika koji su zahvaljujući subvencijama opštine Paraćin otputovali na Sajam poljoprivrede, u turski Izmir, zadivljeni su ponudom i vrstom izloženih proizvoda na toj manifestaciji. Osim što su mogli da vide najnovije modele traktora, priključnih mašina, sistema “kap po kap”, priplodne stoke, “elektro, čobanica”, sistema za bušenje bunara, raznih sadnica i vrsta povrća i voća, po znatno nižim cenama, “pali” su i konkretni dogovori i pregovori oko muzilica, kažu predstavnici Službe za poljoprivredu koji su pratili ovu posetu.

Ugovor o realizaciji projekta kompletne rekonstrukcije osnovne škole “Radoje Domanović”, sa dogradnjom učeničke kuhinje, rekonstrukcijom postojećih sportskih terena i izgradnjom novih, kao i postavljanjem i izgradnjom nove ograde, trotoara, mobilijara i zelenila, vredan 287.627.000 dinara (bez PDV-a), potpisali su predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević, i predstavnik izvođača radova, firme “TRONTEKS”, iz Novog Sada.

Ovaj mesec obeležili su i radovi na putnim pravcima u našoj opštini. Izvođeni su radovi na putu Potočac-Svojnovo, Donja Mutnica-Klačevica i Ratare-Gornje Vidovo. Ovo su bili prvi od ukupno 9 putnih pravaca planiranih za rekonstrukciju u 2022. godini.

Foto: Ivan Milanović/PN Info


Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević se sastao sa premijerkom Anom Brnabić. Nakon sastanka Milićević je izjavio da je sastanak sa premijerkom bio uspešan i da je bilo reči o aktuelnim i budućim projektima u našoj opštini. Gostujući u emisiji ”Gost” na Kanalu M, Milićević je istakao da su na sastanku izneti svi problemi sa kojima se Paraćin suočava, kao i da se premijerka Brnabić aktivno uključila u rešavanje istih.


Vladimir Milićević prisustvovao je naučnom simpozijumu u Petnici na kome je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović predstavio je projekat “Čista Srbija”. U Paraćinu će u okviru ovog projekta biti izgrađena nova kanalizaciona mreža u dužini od 140 kilometara, izgrađena tri postrojenja za preradu otpadnih voda i odrađen novi asfalt u dužini od 140 kilometara. Vrednost ovih radova u opštini Paraćin iznosi 70 miliona evra.


Krajem februara u Ministarstvu finansija održan sastanak na temu kapitalnih projekata u opštini Paraćin, u ovoj godini. Kako je predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević na svoj Facebook profilu naveo, najveći deo projekata odnosi se na izgradnju putne infrastrukture u samom gradu. Pored nekoliko manjih ulica, kreće se sa rekonstrukcijom ulice Kajmakčalanske, Vladike Nikolaja Velimirovića i Nikole Pašića.

MART: Nastavljeni su radovi na rekonstrukciji puteva u našoj opštini. Radove je obišao i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević koji je naglasio da su ovi putni pravci odavno trebali da budu rekonstruisani i da će ovi radovi poboljšati kvalitet života meštana sela koji te putne pravce koriste.


Velika akcija sanacije poljskih puteva u opštini Paraćin je u toku. Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević obišao je radove na sanaciji poljskih puteva u MZ Lebina, gde je izjavio da je opština Paraćin izdvojila do sada najveća sredstva za ovu namenu, ukupno 30 miliona dinara, a da će neasfaltirane ulice i u gradu i u selima biti prvo izravnjane a potom će se uraditi završni sloj grebanim asfaltom. Sanacija poljskih puteva je zahtev poljoprivrednika iz opštine Paraćin, koji se često mogao čuti na zborovima a pored toga, opština Paraćin je povećala i ulaganja u poljoprivredu.


Krajem marta Paraćin je posetio Aleksandar Vučić koji je na predizbornom mitingu u SRC ”7. Juli” najavio velika ulaganja u Paraćin, kao što su dolazak velikog stranog investitora, rekonstrukcija Opšte bolnice i osnovnih škola, izgradnja puta Grza-Sisevac…

APRIL: U renoviranom delu zgrade opštine, svečano je otvoreno Jedinstveno upravno mesto, na kome će građani moći da podižu svu potrebnu dokumentaciju i završavaju sve administrativne poslove, uz pomoć digitalizovanog sistema. Novo Jedinstveno upravno mesto opštine Paraćin, svečano su, presecanjem vrpce, otvorili načelnica Uprave za urbanizam, finansije, skupštinske i opšte poslove Tijana Anđelković Bogdanović i predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević, u prisustvu gostiju i zaposlenih. Jedinstveno upravno mesto kao servis građana, osmišljeno je u cilju efikasnijeg rešavanja svih administrativnih poslova, zbog kojih su građani do sada obilazili po nekoliko šaltera i kancelarija i prikupljanju svih potrebnih dokumenata na jednom mestu.


Javno komunalno preduzeće Paraćin bogatije je za dva kamiona smećara i jednu auto-čistilicu. Radi se o kamionima MAN sa Faun-ovom nadgradnjom. Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević danas je prilikom predstavljanja nove mehanizacije izjavio da je vrednost kamiona smećara 12.5 miliona dinara dok je čistilica koštala 3.5 miliona dinara. On je dodao da je posednji kamion smećar kupljen 2015. godine i da je vozni parK ovog preduzeća u lošem stanju ali i da će nabavka ovih kamiona podići nivo usluge na viši nivo.


Trudnice u paraćinskoj opštini ubuduće će imati jednu olakšicu kada je u pitanju njihovo učestvovanje u saobraćaju. Naime, izmenom Odluke o javnim parkiralištima utvrđeno je za da trudnice u Paraćinu parking bude besplatan.

Vladika požarevačko-braničevski Ignjatije je danas, posle služenja Svete Liturgije u Crkvi Svete Trojice u Paraćinu, obišao crkvu Svetih Arhandjela u Davidovcu. Zajedno sa Vladikom Ignjatijem, u poseti Davidovačkoj crkvi bio je i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević. Kako smo i ranije pisali, Udruženje žena “Crnica” je, u okviru projekta “Žene na selu, žene na delu”, uvrstilo u svoje programske aktivnosti freskopisanje ove crkve. Kako navode meštani Davidovca, uskoro će se vršiti i zamena stolarije.

MAJ: Opština Paraćin za svoje registrovane poljoprivredne proizvođače i ove godine organizuje posetu Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Poseta 89. sajma je planirana za 24. maj. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu održava se od 21. do 27. maja

Predsednik opštine paraćin Vladimir Milićević je razgovarao sa građanima koji su prethodno podneli zahtev za prijem kod predsednika.


JP ”Vodovod” je u ulici Vladike Nikolaja Velimirovića vršio radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, što je bio jedan od preduslova za kasniju potpunu rekonstrukciju ove ulice.

JUN: Obeležena je gradska slava- Silazak Svetog Duha na Apostole. Svetu Liturgiju služio je episkop požarevačko-braničevski Ignjatije pred više stotina okupljenih vernika. Liturgiji je prisustvovao i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević sa suprugom.


Opština Paraćin, u saradnji sa Regionalnim inovacionim start ap centrom, organizovala Dan otvorenih vrata za sve privrednike opštine Paraćin, u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja i unapređenja saradnje javnog i privatnog sektora. U okviru ovog događaja održana je i sednica Privrednog saveta, radnog tela opštine Paraćin, na kojoj su predstavljeni rezultati anketiranja privrede i rezultati u vezi sa njima. Učeničko preduzeće “Bloomfix” imalo je svoju prezentaciju na današnjem “Danu otvorenih vrata”.


Кroz projekat Ministarstva zdravlja Republike Srbije “Hitan odgovor na kovid-19”, paraćinski Dom zdravlja je za svoje potrebe, kao donaciju resornog ministarstva, dobio kombi vozilo “Fiat Dukato”. Vozilo će služiti za transport pacijenata, koji se više puta nedeljno odvoze u Ćupriju, na hemodijalizu, a trenutno ih je 50, sa teritorije paraćinske opštine.


U Paraćinu je danas boravila delegacija Ambasade Švajcarske, predvođena Ursom Šmidom, ambasadorom te zemlje u Srbiji, povodom potpisivanja ugovora za izgradnju dva saobraćajna mosta u okviru projekta “Izgradnja sistema za odbranu od poplava”, koje finansira Švajcarska konfederacija.

Pored delegacije Švajcarske, u Paraćinu su boravili i predstavnici Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, Konsultantske kuće “ŠTUKI”, “SEKO”, AD “Putevi Užice” i Javnog vodoprivrednog preduzeća “Srbijavode”.

Delegaciju je primio predsednik opštine, Vladimir Milićević, sa svojim saradnicima, a nakon sastanka i razgovora u opštini oni su obišli mostove koji su predmet rekonstrukcije i izgradnje i videli izložbu postavljenu na Gradskom keju, pod nazivom “Zaštita od poplava na reci Crnici”. U prostorijama Regionalnog inovacionog start ap centra prikazan je promo film “Odbrana Paraćina od poplave” a nakon toga Ugovor za izgradnju mostova potpisali su, u ime Opštine Paraćin i “Puteva AD Užice”, Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin i Vladan Stamenić, generalni direktor “Putevi AD Užice”.

Kako je tom prilikom rečeno početak rekonstrukcije prvog saobraćajnog mosta, kod srednje škole, u ulici Bore Petrovića, počeće u avgustu, nakon toga i drugog u Ulici kralja Petra. Vrednost samo tih radova je 2 miliona i 750 hiljada evra. Za dve godine očekuje se završetak kompletne investicije, sa još 4 pešačka i jednim saobraćajnim mostom, ukupne vrednosti od preko 6 miliona evra.


Legenda narodne muzike Haris Džinović održao je sinoć spektakularan koncert u centru Paraćina pred više od 10000 ljudi. Posetilaca je bilo i iz gradova u okruženju.

Nakon višeminutnog vatrometa, koji je označio početak koncerta, popularni pevač je izašao na scenu. Centralna gradska ulica kao i bašte kafića bili su prepuni ljudi koji su uživali u Harisovim hitovima.


U okviru javnog poziva koji je Ministarstvo za brigu o selu raspisalo, danas je, u ime opštine Paraćin, Vladimir Milićević, predsednik opštine, potpisao još tri ugovora za dodelu seoskih kuća sa okućnicom, sa licima koja su ispunila tražene uslove.

JUL: U okviru Programa za rehabilitaciju opštinskih puteva Direkcije za izgradnju, asfaltiran je deo puta ka Čepuru, koji je godinama bio u veoma lošem stanju. “Za različite poslove rehabilitacije, rekonstrukcije, nasipanja i izgradnje lokalnih ulica i puteva, lokalna samouprava izdvojila je oko 200 miliona dinara, što predstavlja najveća ulaganja u ove poslove do sada” – istakao je predsednik opštine, Vladimir Milićević, prilikom obilaska radova.


Predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević danas je, u prostorijama opštinske uprave, primio delegaciju makedonske opštine Negotino. Delegaciju opštine Negotino činili su predstavnici lokalne samouprave, kulturnog centra kao i KUD “Jane Sandanski” koji će učestvovati na godišnjem koncertu KUD “Spasovdanski vez” iz Drenovca.


U zgradi Opštine potpisani su ugovori za ugradnju solarnih panela između predsednika opštine Paraćin, Vladimira Milićevića i građana koji su dobili solarne panele na osnovu Programa resornog ministarstva. Subvencije iznose 50 posto vrednosti solarnih panela, odnosno oko 6 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo obezbedilo polovinu sredstava, a polovinu Opština Paraćin. Korisnicima subvencija predstoji još i potpisivanje ugovora sa EPS-om, kako bi potrošnja, odnosno, ušteda električne energije bila regulisana. Opština će uskoro objaviti i konkurs za građane, u okviru istog programa Ministarstva, za subvenciju zamene stolarije i rekonstrukcije sistema grejanja.


Održana sednica Privrednog saveta opštine Paraćin, na kojoj je Plan kapitalnih investicija za period od 2022. do 2027. godine, predstavljen članovima saveta.
Prema rečima Marije Milenković, koordinatora Tima za izradu Plana kapitalnih investicija u opštini Paraćin, za 39 kapitalnih projekata u toku je javna rasprava, tako da svi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu dostaviti svoje predloge i sugestije do 26. jula.

AVGUST: U Ulici vladike Nikolaja traju radovi na kompletnoj rekonstrukciji kolovoza. U toku je skidanje starog sloja asfalta.
Radove obavlja preduzeće “Putotehna” u okviru Programa rekonstrukcije gradskih ulica paraćinske Direkcije za izgradnju.


Svake večeri u glavnoj ulici u Paraćinu organizuju se susreti u različitim sportskim disciplinama, u okviru ovogodišnjeg “Sportskog leta”. Četvrtak je dan za odbojku i poligon “Tata, mama vežbajte sa nama” u centru grada, dok se na terenu MZ “Gloždak” igra basket. Ostale sportske aktivnosti i susreti raspoređeni su tokom predviđenih dana u nedelji. U Sportskom savezu, koji organizuje manifestaciju, pod pokroviteljstvom opštine, kažu da je odziv dece i mladih da učestvuju na “Sportskom letu” i ove godine izuzetan, te da je ukupan broj učesnika 450.


Na platou ispred restorana “Galerija” održana “Vinska promenada”. Ova manifestacija je okupila 25 izlagača iz reona “Tri Morave”, koji su posetiocima predstavili svoja vina. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je zamenik predsednice Skupštine Opštine Paraćin Miloš Đokić, koji je ovom prilikom naglasio da je održavanje ovakvih događaja jako važno zbog razvoja turizma i malih porodičnih vinarija.


Otpočela je rekonstrukcija Kajmakčalanske ulice u dužini od 500 metara gde je, u prvoj fazi radova, krenulo skidanje starog sloja asfalta. Radove je obišao direktor Direkcije za izgradnju Dejan Stojković koji je ovom prilikom izjavio da je ukupna vrednost radova 60 miliona dinara, od kojih polovinu finansira Ministarstvo privrede a drugu polovinu Opština Paraćin. Radovi obuhvataju zamenu kompletne kolovozne konstrukcije ali i zamenu atmosferske i fekalne kanalizacije na mestima gde je to potrebno.


Predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević, sa saradnicima, danas je obišao učesnike 47. Sisevačke likovne kolonije, koja se održava u hotelu “Koliba” na Grzi.
Sedmoro likovnih umetnika, koristeći različite tehnike, svoja dela stvaraju inspirisani bajkovitim krajolikom Kučajskih planina a njihova dela će obogatiti umetničku zbirku Paraćina koja se čuva u Galeriji Kulturnog centra a biće predstavljena na izložbi povodom Dana Opštine Paraćin.


JP “Direkcija za izgradnju opštine Paraćin” nastavila je sa nasipanjem nekategorisanih puteva frezovanim asfaltom. Poslednji u nizu putnih pravaca koji su odrađeni su nekategorisani putevi u Striškom naselju a, ako vremenski uslovi dozvole, sa radovima će se danas nastaviti u Bošnjanu. Prema rečima vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, od početka ovogodišnje građevinske sezone nasipano je preko 100 kilometara nekategorisanih puteva u gradskim i seoskim mesnim zajednicama.

SEPTEMBAR: Predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević danas je primio ekipu VK “Paraćin”, koja je u posednjoj sezoni zauzela prvo mesto u okviru 2. Vaterpolo lige Srbije. Milićević je u razgovoru sa trenerom paraćinskih vaterpolista Nenadom Kostićem naglasio važnost uspeha paraćinskih sportskih klubova i upoznao se sa programom rada i planovima za budućnost ovog sportskog kolektiva.


Osnovna škola “Đura Jakšić” je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobila 22 laptopa marke Lenovo. Donirani računari su instalirani u kabinetu za informatiku i već od prvog dana nove školske godine đaci ove škole mogu da prate nastavu informatike na savremenim laptopovima. Prema rečima direktorke ove škole, Biljane Milošević, ova donacija je za školu jako važna jer do sada nije postojao funkcionalan informatički kabinet.


Predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević obišao je danas završne radove na rehabilitaciji glavnog put kroz Donju Mutnicu. Rekonstrukcija ovog puta se vrši u okviru projekta rekonstrukcije i rehabilitacije putnih pravaca u našoj opštini u okviru koga su do sada odrađeni putni pravci prema Svojnovu, putni pravci Čepure-Raševica, Popovac-Stubica, Mirilovac-Plana i Gornje Vidovo-Ratare.


Objekat koji koriste polaznici predškolske grupe u Drenovcu od pre par dana dobio je novi izgled. Pored sređivanja spoljne fasade i unutrašnjih molerskih radova, predškolci su dobili i nov televizor a u planu je uvođenje centralnog grejanja. “Prostorije za naše Predškolce su dobile skroz novi izgled. Ovom prilikom bi da se zahvalim lokalnoj samoupravi i PU” Bambi” koji su finansirali radove u delu sređivanja fasade i unutrašnjih molerskih radova a uskoro će biti uvedeno i cenralno grejanje u ovim prostorijama. Zahvalio bih se i firmama koje su pomogle u sređivanju i opremanju prostorija.” kaže član Opštinskog veća, Dejan Miladinović.


U Sportsko rekreativnom centru “7. Juli” održane četvrte po redu Radničko-sportske igre, u organizaciji u organizaciji Nezavisnog sindikata Policije (NSP) i Sportskog saveza a pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin. Ova sportska manifestacija okupila je više od 460 učesnika iz 19 lokalnih preduzeća i ustanova. Ekipe su se nadmetale u odbojci, fudbalu, košarci, streljaštvu, stonom tenisu, nadvlačenju konopca, kuglanju, šahu i pikadu.


Svečanom sednicom i dodelom javnih priznanja zaslužnim pojedincima, kolektivima i organizacijama, u sali paraćinskog pozorišta, obeležen je Dan opštine Paraćin.

Na početku svečane sednice Skupštine opštine Paraćin, prisutnima se obratila predsednica Skupštine opštine Paraćin Slavica Jovanović a nakon toga je predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević, u svom izlaganju, naglasio da je Paraćin u zadnje dve godine dosta napredovao, da se na svakom koraku vidi da se radi i gradi, ali i to da građani Paraćina u narednom periodu mogu da očekuju vest o dolasku velikog stranog investitora, koji će u našoj opštini zaposliti novi broj ljudi.

Milićević se posebno osvrnuo na ulaganje u infrastrukturne projekte, za koje je država odvojila preko milijardu dinara, zatim na projekat “Čista Srbija” koji tek predstoji ali i na rekonstrukciju drumskih i pešačkih mostova, koji ubrzo kreću da se rade.

Mališani PU “Bambi” posetili su danas zgradu Opštine Paraćin gde ih je u svom kabinetu dočekao predsednik Vladimir Milićević.

Milićević je najmlađe sugrađane upoznao sa svojim svakodnevnim obavezama i obavezama svojih saradnika i dodao da će učiniti sve kako bi bili obezbeđeni uslovi za njihovo bezbrižno i bezbedno odrastanje.

OKTOBAR: Pred punom salom paraćinskog pozorišta nastupio umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”. Koncert je počeo izvođenjem himne Republike Srbije “Bože pravde” a nakon toga su se nizale dobro poznate numere: “Zaspanka za vojnika”, “Volimo te otadžbino naša”, “Pukni zoro”…


Nakon obimnih radova na rekonstrukciji vodovodne mreže i pripremnih radova na rekonstrukciji kolovoza, danas je otpočelo asfaltiranje ulice Vladike Nikolaja Velimirovića. U prvom delu, radovi su se izvodili na cećem delu ulice od Mihajla Ilića Kulje do ulaska na parking iza Policijske stanice, da bi nakon završetka ovih radova otpočela rekonstrukcija dela ulice od ulice Majora Marka do ulaska na parking kod Direkcije za izgradnju.


Delegacija pobratimske slovenačke opštine Murska Sobota boravi u poseti opštini Paraćin. Za njih je danas priređen prijem u prostorijama Predsedništva Opštine, gde je održan i radni sastanak sa predsednikom opštine, Vladimirom Milićevićem i njegovim saradnicima. Tema sastanka bilo je unapređenje saradnje u brojnim oblastima, između ostalog na polju privrede, socijalne zaštite, kulture, sporta…


U Regionalnom inovacionom start ap centru svečano je potpisan ugovor između Opštine Paraćin i firme “Stepkom” o izgradnji četiri pešačka mosta na Crnici u okviru Projekta “Izgradnja sistema za odbranu od poplava”. Potpisnici ugovora su predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević i vlasnica i direktorka „Stepkoma“, Sanja Dejanović Raičević, koja je najavila da će prve dve pasarele biti montirane već sredinom februara i krajem aprila naredne godine.

U okviru krovnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske konfederacije, posredstvom kancelarije za javna ulaganja, Opština Paraćin realizuje projekat izgradnje ukupno sedam novih mostova na Crnici, 4 pešačka i 3 drumska. Vrednost radova izgradnje svih mostova je nešto više od 6 miliona evra, a samo za izgradnju pešačkih mostova izdvojeno je oko 1,8 miliona evra.


Predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević i član Opštinskog veća Saša Ružić danas su obišli radove na izgradnji novog mosta na Crnici kod srednješkolskog centra. Radovi na izgradnji ovog mosta bi, po planu, trebali da traju 6 meseci, nakog čega se kreće sa izgradnjom novog mosta u ulici Kralja Petra prvog.

Kako je naveo Milićević, novi most će biti dosta širi nego prethodni sa pešačkim i biciklističkim stazama sa obe strane a sam most će biti znatno lepši nego prethodni jer će ograda na mostu biti od kovanog gvožđa. Trenutno se radi na uklanjanju starog mosta a postavljena je i konstrukcija koja će služiti za izmeštanje instalacije koja je vodila preko starog mosta.

Milićević je podsetio da je vrednost rekonstrukcije ovog mosta i mosta u ulici Kralja Petra 2.75 miliona evra. Radove na izgradnji novih mostova u ulicama Bore Petrovića i Kralja Petra Prvog u Paraćinu izvodi preduzeće AD ”Putevi Užice”.


U porti Crkve Svete Trojice beležen je 25. Oktobar- Dan oslobođenja Paraćina u Prvom svetskom ratu. Na početku današnje svečanosti, pomen nastradalim ratnicima održali su sveštenici paraćinske crkve a zatim je hor “Sveti Georgije” izveo himnu Srbije “Bože pravde”.

Vence na spomenik oslobodiocima položili su u ime lokalne samouprave, predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević i Saša Ružić, zatim predstsvnici Policijske stanice i Vatrogasno-spasilačke jedinice, predstavnici boračkih udruženja i Kola srpskih sestara.

NOVEMBAR: Predstavnik Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije – koje je sada preraslo u Ministarstvo za javna ulaganja, danas je u Paraćinu sa predsednikom opštine, Vladimirom Milićevićem, članom Opštinskog veća, Dejanom Nešićem i direktorom škole “Radoje Domanović”, Aleksandrom Jovanovićem, obišao radove na adaptaciji i dogradnji te škole. Tom prilikom održan je radni sastanak na kome je bilo reči o dinamici izvođenja radova u okviru najveće investicije na nekom od školskih objekata u opštini Paraćin do sada, vrednoj 345 miliona dinara, koja se realizuje sredstvima Kancelarije za javna ulaganja.


Skupština Opštine Paraćin na današnjoj sednici ovlastila je predsednika Opštine Paraćin Vladimira Milićevića da potpiše memorandum o razumevanju sa kompanijom Tristone Flowtech Holding SAS. U ime ove kompanije, memorandum je potpisao Ignacio Salazar. Dolazak velikog investitora u paraćinsku Industrijsku zonu ”Zmič”, obećala je i Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prilikom posete Paraćinu.

Investicija u Paraćinu vredna je 30 miliona evra i u planu je otvaranje preko 1000 radnih mesta, na 23000 metara kvadratnih proizvodnog prostora. Kompanija Tristone Flowtech se bavi proizvodnjom automobilskih delova od gume i plastike i jedna je od vodećih svetskih fabrika u autoindustriji i baterijsko-rashaldnom sistemu.

Za ovu jako vrednu investiciju, koja će preporoditi Paraćin, na današnjoj sednici Skupštine, nisu glasali predstavnici opozicije.


U prostorijama Opštine Paraćin održan radni sastanak sa predstavnicima Opštine Ćuprija, u vezi rešavanja problema vodosnabdevanja, njihove zajedničke saradnje i planiranja zajedničkih projekata. O ovim pitanjima razgovarali su predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević, direktori paraćinske Direkcije za izgradnju i Vodovoda, Ninoslav Erić, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Ćuprija i predsednik opštine Ćuprija, Jovica Antić, sa svojim saradnicima.


Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević imao je radni sastanak sa premijerkom Republike Srbije, Anom Brnabić. Ona je istakla važnost prodaje Srpske fabrike stakla Slovenačkoj staklari Hrastnik.

Planirana ulaganja novog vlasnika fabrike su 230 miliona evra za izgradnju tri nove peći i otvaranje novih proizvodnih linija. Premijerka je pohvalila dolazak nove investicije, multinacionalne kompanije Tristone u Paraćinu. Dolaskom ove kompanije u velikoj meri biće smanjena stopa nezaposlenosti, kao i povećanjem broja zaposlenih u Srpskoj fabrici stakla. Osim ove, teme razgovara bile su i rekonstrukcije OŠ “Radoje Domanović, proširenje industrijske zone, kao i ostali kapitalnih projekata naše opštine.

Milićević se zahvalio premijerki na prijemu i nesebičnoj podršci koju ona, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pružaju opštini Paraćin, uz obećanje da će lokalna samouprava i u daljem periodu raditi još brže, jače i bolje za dobrobit svih građana.


Nakon postavljanja prvog sloja asfalta na delu ulice koji izlazi na ulicu Majora Marka, obavljeno je finalno asfaltiranje ulice Vladike Nikolaja Velimirovića. Pre izrade nove kolovozne konstrukcije odrađena je zamena vodovodne mreže kao i zamena kanalizacione i atmosferske mreže tamo gde je to bilo potrebno. Vrednost radova je iznosila 24 miliona dinara a izvođač radova je paraćinsko preduzeće “Putotehna”.

DECEMBAR: Kako je premijerka Ana Branbić najavila prilikom posete Srpskoj fabrici stakla, u naš grad u naredne dve godine stižu velike investicije. Pored multinacionalne kompanije koja će otvoriti veliki broj novih radnih mesta, premijerka je najavila ulaganje u putnu infrastrukturu, dalju rekonstrukciju škola u našoj opštini ali i veliko ulaganje u rekonstrukciju paraćinske Bolnice. Kako je Ana Brnabić navela, ovo je samo deo plana ulaganja u Paraćin u naredne dve godine.

Generalni direktor Staklarne Hrastnik Peter Čas je prisutnim zvanicama predstavio način rada i proizvodne mogućnosti ove fabrike ali se seposebno osvrnuo na planove za razvoj Srpske fabrike stakla Paraćin. Ulaganje u paraćinsku Staklaru će se obaviiti u više faza- U prvoj fazi će biti uloženo 5 miliona evra za delimični remont i stabilizaciju proizvodnje, dok će se kroz naredne faze dosta ulagati u izgranju novih peći za obojeno i bezbojno staklo, koje će biti ponuđeno domaćim i stranim kupcima, kao i ulaganje u izgradnju Nacionalnog centar za reciklažu. Posebna pažnja će se pokloniti razvoju zelenih izvora energije i smanjenju zagađenja, čemu ova kompanija poklanja veliku pažnju.

Ovom događaju prisustvovali su i Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, narodni poslanici Darko Jovanović i Dalibor Šćekić, ambasador Republike Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, predstavnica ambasadora Švajcarske u Srbija Saskia Salzman, kao i predstavnici lokalne samouprave.


Obavljeni su finalni radovi na rekonstrukciji Kajmakčalanske ulice. Pre radova na izgradnji kolovoza, izvršena je kompletna zamena stare vodovodne mreže kao i delimična zamena kanalizacione i atmosferske mreže. Duž cele ulice urađeni su trotoari sa obe strane ulice u dužini od 500 metara kao i dve autobuske niše. Vrednost radova u ovoj ulici je oko 32 miliona dinara od čega je polovinu obezbedila Opština Paraćin a drugu polovinu Ministarstvo privrede.


U toku su završni radovi na postavljanju srednjenaponskog kabla u dužini od 6 kilometara, čime bi se rešio problem snabdevanja električnom energijom Industrijske zone ”Zmič”, gde će se izgraditi dve trafo stanice od po 2 megavata. Radovi su kompletno završeni u dužini od 5 kilometara, a u toku su radovi na postavljanju kabla na preostalom delu rute i vraćanje kolovoza i pešačkih staza u prvobitno stanje. Ukupna vrednost ovog projekta je oko 39 miliona dinara od čega se polovina finansira se iz sredstava Opštine Paraćin a drugu polovinu finansira Ministarstvo privrede.


Najbolji edukator sveta Borko Petrović posetio Opštinu Paraćin gde su ga dočekali zamenik Predsednika opštine Paraćin Milan Simić, pomoćnica Predsednika opštine Paraćin Jelena Vidosavljević i član Opštinskog veća Bojan Veljković, koji su se Petroviću zahvalili na tome što je naš grad ali i celu našu zemlju predstavio u najlepšem svetlu.


Delegacija Ambasade Poljske na čelu sa ambasadorom Rafalom Perlom posetila je Opštinu Paraćin gde je, zajedno sa čelnicima Opštine Paraćin, prisustvovala uručenju specijalizovanog vozila za hitnu medicinsku pomoć koje je, kao donacija Domu udravlja Paraćin, donirano u okviru konkursa Ambasade Poljske. Projekat je urađen od strane Opštine Paraćin, kada je aplicirano za sredstva u iznosu od nešto manje od 60.000 evra. Poljska ambasada je donirala 48.200 eura 700.000 dinara je dala Opština Paraćin, a 600.000 dinara Dom zdravlja.


Povodom novogodišnjih praznika Opština Paraćin obezbedila je rekordnih 7000 novogodišnjih paketića za svoje najmlađe sugrađane. Mališane su u ponedeljak i utorak imali nezaboravan provod u SRC “7. juli” prilikom podele ovih paketića, imatli su priliku da se druže sa Deda Mrazom, animatorima i maskotama svojih omiljenih likova iz crtanih filmova.


Vladimir Milićević: U 2023-oj godini nastavljamo sa još većim brojem projekata

Poštovani Paraćinci, komšije, prijatelji.

Iza nas je 2022. godina, godina brojnih rezultata i realizacije velikih projekata. Ni jednog trenutka nismo stali u realizaciji brojnih značajnih projekata za građane opštine Paraćin tokom cele 2022. godine.

U 2023-oj godini nastavljamo sa još većim brojem izuzetno značajnih projekata u nameri da opština Paraćin bude mnogo lepše i bolje mesto za život.

Srećna vam Nova 2023. godina!

Želim vam puno ljubavi, sreće i zdravlja! Vama i vašoj porodici od srca želim da vam nastupajuća godina bude srećna i uspešna, godina puna smeha, zadovoljstva i uspeha.

Zajedno u nove pobede, za preporod Paraćina !

Živeo Paraćin 🇷🇸🇷🇸🇷🇸
Živela Srbija 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Foto: PN Info/Opština Paraćin/LinkedIN/društvene mreže/screenshot

PN INFO