Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji se u narodu još naziva i Mala Gospojina. Ovaj praznik naša crkva ubraja u 36 velikih pravoslavnih praznika koji su u crkvenom kalendaru obeleženi crvenim slovom.

Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem.

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine. U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad; pilići izlegnuti u ove dane biće dobre nosilje. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Кrsnu slavu.

Mala Gospojina u Šumadiji smatra se velikim praznikom i slavom. Domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na raznorazne i mnogobrojne sabore i vašare, koji se održavaju oko crkava, odnosno u crkvenim portama. Ovaj dan je dobar za održavanje svadbi i veridbi.

Izvor: sr.wikipedia.org
Foto: eparhija-timocka.org

PN INFO