Na TikTok aplikaciji godinama unazad je aktuelan izazov pod nazivom Blackout challenge, izazov onesvešćivanja gušenjem. Od tog izazova stradalo je mnogo dece širom sveta, kao i u Srbiji, od kojih su neka deca bila uzrasta čak i 9 godina, dok neka deca koja su preživela imaju trajna oštećenja mozga i druga oštećenja.

Ovaj sumanut izazov podrazumeva da korisnici izazivaju jedni druge da guše sami sebe dok se ne onesveste. Medicinski stručnjaci konstantno upozoravaju na ozbiljne posledica koje može izazvati gušenje, izostanak kiseonika iz mozga i oštećenje mozga, sve do smrti.

Ono što roditelji treba da urade je da najpre provode više vremena sa svojom decom, da im objasne prednosti i mane korišćenja internet platformi i aplikacija kao i opasne posledice ovakvih sumanutih izazova. Zadatak roditelja je da zaštite decu od ovih stvari koliko god godina oni imali. Veoma je važno razgovarati sa svojom decom i tinejdžerima o tome kako da bezbedno i odgovorno koriste društvene mreže i šta treba da urade ako budu primetili ovako nešto na mrežama. Preporuka je da se najmanje dva puta mesečno, pa i češće, provere društvene mreže koje naša deca koriste i da im se objasni šta je to što ne rade ispravno. Još jedan način zaštite je roditeljski nadzor detetovog telefona putem aplikacija kojima možemo kontrolisati telefon našeg deteta, u smislu koje aplikacije koristi, koliko ih vremenski koristi, na koji ih način koristi i ograničiti korišćenje istih. Takođe, moguće je i ograničiti vremenski korišćenje telefona na dnevnom nivou.

Sve su ovo preventivne mere, kojima se mogu spasiti životi dece u celom svetu.

Izvor/foto: IPO Srbija
Autor: Marija Šutulović, klinički psiholog

PN INFO