Opština Paraćin jedna je od 22 opštine u Srbiji, koje su dobile podršku za unapređenje socijalne zaštite u okviru programa “SVIS PRO”, za koji Vlada Švajcarske obezbeđuje više od 310 hiljada evra dok doprinos lokalnih samouprava iznosi oko 115 hiljada evra.

Projekti su namenjeni razvoju i pružanju usluga socijalne zaštite, odnosno ublažavanju uticaja krize izazvane pandemijom virusa Kovid 19. Projekat pod nazivom “Brigom do bezbrižne starosti” čija je realizacija krenula danas, obuhvata korisnike starije od 65 godina na području 8 sela: Lešja, Plane, Donje Mutnice, Gornje Mutnice, Izvora, Potočca, Drenovca i Donjeg Vidova.

Danas je započeto pružanje usluge i to za prva 3 korisnika u selu Potočac. Mobilni tim, koji čine lekar, pravnik, psiholog i majstor, krenuo je u obilazak korisnika izabranih na osnovu evidencije Centra za socijalni rad. Svaki korisnik prilikom prve posete dobija paket zaštitne opreme. U cilju pomoći najugroženijim licima u stanju socijalne potrebe a prvenstveno starima i ublažavanja uticaja krize izazvane pandemijom virusa Kovid 19, Opštini Paraćin je po ovom projektu opredeljeno 11 hiljada 900 evra. Planom projekta je predviđeno da svako od članova tima ostvari ukupno 340 poseta za 7 meseci trajanja projekta, kojim je obuhvaćeno ukupno 68 korisnika.

Izvor: paracin.rs
Foto: screenshot swisspro.org.rs

PN INFO