Večeras je u Regionalnom inovacionom start-ap centru održana promocija knjige “Krvava granica”, autora Dragutina Dimčevskog, potpukovnika u penziji, zamenika komandanta 53. Graničnog bataljona iz Đakovice i čoveka koji je učestvovao u borbama na karauli Košare.

Pred punom salom govorili su, najpre, Dragutinovi saborci, podsećajući prisutne na te slavne dane iz naše skorije istorije. Na promociji su bili prisutni brigadni general Vojske Srbije u penziji Zoran Lubura, zastavnik Vladan Avramović i bivši pripadnici 53. Graničnog bataljona a događaj su uveličale članice KUD “Car Dušan”.

O autoru:

Dragutin Dimčevski, potpukovnik u penziji završio je Srednju artiljerijsku podoficirsku školu i Vojnu akademiju u Zadru.

Učestvovao je u ratnim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske 1991/1992. godine na Baniji. Tokom 1998. godine učestvovao je u borbi protiv šiptarsko-terorističke tzv. oslobodilačke vojske Kosova. Od 24. marta 1999. godine u odbrani Otadžbine od NATO agresije, a od 9.aprila do 14.juna u toku kopnene agresije, komandovao je u bici na Košarama. Nakon povlačenja i gašenja 53.graničnog bataljona sa Kosova i Metohije, odlazi na dužnost za komandanta 57. graničnog bataljona u Preševo.

Službovao je u Pirotu, Leskovcu, Đakovici i Preševu.

Odlikovan je Medaljom za zasluge, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne Armije sa srebrnom zvezdom, Ordenom za hrabrost i Ordenom Belog orla sa mačevima drugog stepena. Više puta je nagrađivan i pohvaljivan. Tri puta je vanredno unapređen. Penzinisan je u činu potpukovnika 1.jula 2004. godine

Foto: I. Milanović/PN Info

PN INFO