Poznati portal Global Firepower početkom godine pravi rang listu armija širom sveta, uzimajući u obzir preko 60 parametara koji određuju ukupnu ocenu vojne moći. Ovi parametri uključuju ocenu vojnih potencijala ali i geografske, ekonomske, logističke i druge parametre, koji direktno utiču na vojnu snagu jedne države.

Prošle godine naša zemlja se na rang listi ovog portala našla na 61. mestu, dok je ove godine na 58. mestu ove liste, sa Power Index-om 0.9571.

Srbija, po oceni ovog portala, bolji Power Index ima od svih zemalja bivše Jugoslavije a, na Balkanu, najbolje rangirana je Grčka, koja se nalazi na 30. mestu. Bolje pozicije na listi imaju još Rumunija i Mađarska, koje su na 47., odnosno 54. mestu na ovoj listi.

Tokom 2022. godine Vojska Srbije je dobila kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3 (HQ-22),PO sistem 9M133M-“Kornet”, samohodne haubice “Nora”, oklopna vozila “Lazar” i “Miloš”…

Airbus H-145M Foto: Ivan Milanović

U prvih 10 zemalja na Global Firepower listi su: SAD, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.

Foto: Ivan Milanović/PN Info

PN INFO