Najstarije takmičenje u vazduhoplovnom sportu ”Gordon Benet Kup” koje se i ove godine održava u Švajcarskoj, okupilo je 17 toplovazdušnih balona koji su juče poleteli iz Sent Galena sa ciljem da odlete što je dalje moguće. U večernjim satima baloni su ušli u vazdušni prostor Srbije.

Učesnici ovog vazduhoplovnog takmičenja su, koristeći strujanje vazduha, iz Švajcarske leteli kroz Austriju i Hrvatsku i došli do naše zemlje a neki od njih i do Bosne i Hercegovine. Jedan od balona sa oznakom D-OSTL putuje na jug i trenutno se nalazi blizu Paraćina, dok nekoliko lete u pravcu Rumunije i Bugarske.

Ovo takmičenje je ustanovio Džejms Gordon Benet davne 1906. godine, kada je iz bašte Tileri u Parizu poletelo 16 balona a sve to pred skoro 200.000 gledalaca. Pobednik takmičenja je balon koji najdalje odleti od mesta poletanja, bez obzira na putanju kojom je leteo. Takmičenje traje od 3 do 4 dana.

Na zvaničnom Facebook profilu, direktori ovog vazduhoplovnog takmičenja su se zahvalili srpskim kontrolorima leta na ljubaznosti.

Foto: Facebook strana Coupe Aéronautique Gordon Bennett/printscreen FlightRadar24

PN INFO