Našem portalu nedavno su se javili roditelji čija deca su imala neprijatnosti na internetu, a sve zbog nove opasne igre među tinejdžerima koja se zove „Spotted“ (“Uočen si”).

Radi se o Instagram profilima koji pored naziva mesta imaju i reč Spotted, a kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u autobusu, u prolazu, školskom dvorištu, a onda administratori tih profila objavljuju te krišom slikane fotografije sa pitanjem da li neko poznaje osubu. Tada se javljaju oni koji prepoznaju ko je na fotografiji i u komentarima iznose podatke o privatnom životu te osobe i „taguju je“. Takvih profila, nažalost, ima i u našem gradu.

Fotografisanje osoba bez njihovog znanja i pristanka, postavljanje na društvene mreže nakon toga, mogu da budu kvalifikovane kao krivično delo Neovlašćeno fotografisanje iz člana 144. KZ. Pored toga, moguće je pokrenuti i privatnu tužbu ukoliko znate identitet osobe koja je fotografije postavila.
Neko će reći da je ovo bezazleno i da ne postoji bojazan od ove igre. Međitim, važno je da stalno imamo na umu da internet koriste i razni predatori koji se neretko predstavljaju kao maloletnici. Baš iz tog razloga, ova igra je opasna. Iza nekih profila za koje mislimo da su mladi, mogu da se kriju i pedofili i otmičari. Iznošenje nečijih fotografija i ličnih podataka kao i neke stvari iz privatnog života na ovim profilima, predstavljaju krivično delo.

Naš portal apeluje na roditelje ukoliko njihova deca budu imala bilo kakav vid digitalnog nasilja, sve prijave policiji, odnosno odeljenju za visokotehnološki kriminal. Isto tako, apelujemo na roditelje ali i na nastavnike i profesore da upoznaju učenike sa lošom stranom ove igre u kojoj mogu nesvesno izneti neke podatke o nekome ko bi zbog toga mogao da bude meta pedofila ili otmičara.

(Korišćeni delovi tekst objavljenog na sajtu Centra DBA.)
Foto: screenshot Instagram

PN INFO