Žitelji Mesne zajednice „Vrapčane“ danas su, po običaju, obeležili svoju slavu, Markovdan, u prisustvu predsednika opštine Paraćin Vladimira Milićevića i drugih predstavnika lokalne samouprave.

Obeležavanje je započelo crkvenom ceremonijom kod zapisa u blizini škole „Đura Jakšić“, a zatim se povorka uputila do drugog zapisa, koji se nalazi kod Mesne zajednice „Vrapčane“. Na tom svetom mestu sveštenik Crkve Svete Trojice obavio je glavni deo slavske svečanosti, uz molitvu, osvećenje, obilazak kruga oko zapisa i lomljenje slavskog kolača.

Jovan Aranđelović, koji je bio kolačar, kaže da se u Vrapčanu sveti apostol jevenđelista Marko slavi više od veka kao oračka slava. Sveti Marko je zaštitnik polja od grada i drugih vremenskih nepogoda. Vrapčanci su do devedesetih godina prošlog veka, prema Aranđelovićevim rečima, kolač nosili samo u Crkvu bez izlaska na zapis, a nakon toga, počeli su da Markovdan obeležavaju i kod zapisa. Po ceremoniji, na dan slave služi se služba u Crkvi u prisustvu kolačara, a po obilasku tri kruga oko crkve dolazi se na prvi, a zatim i drugi zapis, gde se krst zaseče, prelije vinom i preseče kolač. Od Jovana Aranđelovića kolač je za narednu slavu preuzeo Zoran Maksimović.

PN INFO