Nakon Drugog svetskog rata, pojavila se potreba da se države SFRJ povežu jednim, tada modernim, auto putem, jer su do tada postojali samo lokalni i magistralni putevi koji su povezivali mesta i gradove.

Auto put ’’Bratstvo i jedinstvo’’ je povezivao četiri republike i jednu pokrajnu tadašnje Jugoslavije, i protezao se od Jasenica do Đevđelije. Prva deonica auto puta ’’Bratstvo i jedinstvo’’ koja je povezivala Beograd i Zagreb je puštena u saobraćaj 27.jula 1950. godine i bila je dugačka 382 kilometra, dok je deonica koja je spajala Niš i Paraćin počela sa izgradnjom u proleće 1950. godine.

U izgradnji ovog auto puta učestvovalo je oko 300.000 pripadnika Omladinskih radnih brigada koje su sačinjavali domaći i strani omladinci kao i pripadnici tadašnje JNA.

Prvobitno je put bio izgrađen o betonskih ploča, ređe asfalta, dok je kasnih sedamdesetih godina bio izgrađan u punom profilu kakav i danas postoji.

Stariji Paraćinci se sa setom sećaju kako je izgledao nekadašnji motel i benzinska pumpa ’’na starom auto putu’’, gde su mnogi tadašnji omladinci zarađivali za džeparac prodajući strancima voće ili brišući šoferšajbne.

Danas pored Paraćina prolazi moderan auto put u punom profilu koji povezuje sever i jug Evrope. Naš grad je oduvek imao važan strateški položaj i nalazi se na raskrsnici važnih puteva.

Tekst i slike: Ivan Milanović/PN Info

PN INFO