Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na poligonu “Pasuljanske livade” delu aktivnosti združene vežbe „Manevri 2022“ u okviru kojih se realizuje provera obučenosti rezervnog sastava 3. brigade Kopnene vojske. Predsednik Vučić je zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem imao priliku da se uveri u visok nivo osposobljenosti profesionalnih pripadnika Vojske i lica iz rezervnog sastava u izvršenju bojevih gađanja naoružanjem pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica kao i iz sredstava iz razvojnog programa naše namenske industrije.

Videli ste deo novog naoružanja i deo onoga što stavljamo u sistem, a što nije uvek lako i jednostavno. Posebno radimo na dronovima i na naoružavanju dronova. Mi smo sada u specifičnoj situaciji, zato je bio ovaj sastanak, jer moramo sve sami da proizvodimo. Mi nemamo od kuda više da dovezemo bilo šta, čak i ono što platimo na Zapadu, onda nam po dve godine ne isporučuju. Može im se. A ovo što smo platili na Istoku, ne može da doleti, pošto niko neće da pusti. Sve dobri prijatelji i braća… Samo Srbija ne sme da ima oružje… Tako da moramo sebi da se posvetimo i da proizvodimo dovoljno i oružja i oruđa i municije. Bio je kratak, ali ne lak sastanak, nastavićemo sastanke, do Nove godine moramo kompletan popis imovine u svim fabrikama da imamo, a pre toga bavićemo se samo kapitalom i onim što je unapređenje naše vojne industrije.

– izjavio je Aleksandar Vučić.

Predsednik Republike danas je obišao više radnih tačaka na kojima su aktivni i rezervni pripadnici 3. brigade KoV prikazali segmente vatrene obuke i uspešno izvršili niz gađanja. Prvo je prikazano dejstvo streljačkog voda na oklopnom borbenom vozilu točkašu “Lazar 3” i MRAP 6X6, zatim gađanja poluautomatskom snajperskom puškom 7,9mm M-76, puškomitraljezom 7,62mm M-84, dalekometnom puškom 12,7mm M-93 i mitraljezom 12,7mm na daljinski upravljivoj borbenoj stanici (DUBS). Usledio je prikaz gađanja mehanizovanog voda na borbenom vozilu pešadije BVP M-80A protivavionskim topom 20mm i mitraljezom 7,62mm, kao i gađanje koje su izvršile posluge automatskog bacača granata BGA 30mm M93. Potom su prikazana gađanja posluga protivoklopnog raketnog sistema KORNET M, kao i gađanja tenkovskog voda na tenku M-84. Gađanje su, zatim, izvršili i vod samohodne haubice 122mm GVOZDIKA. Na poslednjoj radnoj tački, predsednik Vučić imao je priliku da prisustvuje gađanju voda minobacača 120 mm M75 uz upotrebu savremenog seta za upravljanje vatrom.

Izvor: mod.gov.rs

PN INFO