Usled najavljene promene vremena i snežnih padavina od sinoć je uvedeno dežurstvo Zimske službe. Današnjim obilaskom lokalnih putnih pravaca zbog aktuelnih snežnih padavina utvrđeno je da još uvek nema potrebe za angažovanje mehanizacije koja bi delovala posipanjem kolovoza.

Delimično otežano kretanje vozila uočeno je na putnom pravcu Paraćin–Mirilovac–Plana, gde su ekipe Zimske službe intervenisale i čistile raskvašeni sneg debiljne do 3 centimetra, koji se zadržavao na kolovozu, usled čega se i saobraćaj sporije odvijao. Prema Klačevici i Buljanu nije bilo problema, kao ni na putnom pravcu Stubica–Zabrega.

Stanje puteva se neprestano prati i za sada su svi pravci prhodni. Ukoliko dođe do promene vremenskih uslova, odnosno ukoliko se temperature spuste da to iziskuju, biće posipani putevi prvog prioriteta, kažu u Zimskoj službi. Opštinski putevi i ulice se održavaju prema prioritetima, odnosno kategorijama, tokom trajanja zimske sezone, zvanično od 1. novembra ove do 31. marta naredne godine, a ukoliko bude bilo potrebe za daljim intervencijama i nakon isteka tog datuma.

Održavanje javnih puteva u zimskim uslovima na teritoriji opštine Paraćin povereno je Direkciji za izgradnju, kao upravljaču lokalnim putevima, dok taj posao, prema sprovedenom tenderu, obavlja Javno komunalno preduzeće. Zimskoj službi je na raspolaganju 13 vozila javnih preduzeća i 11 vozila privatnih lica, koja se angažuju po potrebi. Za ovu sezonu nabavljeno je 670 kubika kamenog agregata za posipanje puteva, 217 tona putarske soli, 5,5 po tona kalcijum hlorida i oko 7 tona magnezijum hlorida, za upotrebu na temperaturama nižim od minus pet stepeni. Iskustvo Zimske službe iz ranijih godina govori da su nabavljene količine materijala dovoljne, međutim, ukoliko vremenski uslovi budu takvi da iziskuju trošenje većih količina, biće nabavljene i dodatne količine materijala potrebnog za održavanje ulica i lokalnih putnih pravaca. Nadležni upozoravaju vozače da poštuju oganičenje brzine, uslove na putu i stanje kolovoza u aktuelnim vremenskim uslovima i da na vozilima imaju odgovrajuću zimsku opremu.

paracin.rs

PN INFO