S obzirom na sve učestaliju pojavu požara na otvorenom, naročito usled visokih dnevnih temperatura koje su najavljene i za naredne dane, Štab za vanredne situacije opštine Paraćin je danas izdao upozorenje na opasnost od požara.

Spaljivanjem biljnih ostataka često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom, koji nanose velike materijalne štete i stradanje ljudi. Prema Zakonu o zaštiti od požara predviđena je novčana kazna u iznosu od 10 hiljada dinara za fizička lica, za pravna lica od 300 hiljada od milion dinara. Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka je zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, a lice koje je izazvalo požar je dužno da vatrogasno spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu sa posebnim propisom. Kako se svake godine tokom letnjih meseci, usled visokih dnevnih temperatura, ali i u vreme izvođenja žetvenih radova, usled paljenja strnjišta, događaju požari na otvorenom, nadležne institucije i službe apeluju na građane na maksimalnu opreznost.

U cilju prevencije, opština Paraćin je u prethodnom periodu podelila i preko 2.000 flajera, domaćinstvima u svim seoskim mesnim zajednicama, a posebna upozorenja – Stop paljenju vatre na otvorenom – su istaknuta na svim vidnim mestima.

PN INFO