Iako se policija odlučno bori protiv droge što možemo videti po odličnim rezultatima, Srbija ima problem sa kaznenom politikom koja je veoma blaga, a još blaža je kada su pitanju stariji maloletnici. Mladi ulaze u svet dilovanja droge prvenstveno zbog prestiža i novca i činjenice da im je upravo ta blaga kaznena politika veoma naklonjena.

Pre par dana su pripadnici Ministarstva Unutrašnjih Poslova u Inđiji prilikom ulične kontrole, kod jednog sedamnaestogodišnjaka pronašli 60 tableta ekstazija i 177 grama marihuane. Protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Na graničnom prelazu Batrovci, na izlazu iz naše zemlje, pripadnici Ministarstva Unutrašnjih Poslova zaplenili su više od 1,2kg kokaina u kapsulama kod stranog državljanina starosti 21 godinu. U petak su u Zemunu uhvaćena maloletna braća starosti 13 i 15 godina sa dve kese marihuane. Policija je u zidu stambene zgrade pronašla kese marihuane. Marihuana je oduzeta dečacima i poslata na analizu.

Mladima je droga veoma dostupna i kao takva često se može naći i kod starijih maloletnika. Uglavnom su to tablete ekstazija ili marihuana ali sve češće je to i heroin. Tablete ekstazija se dosta prave i kod nas u kućnim laboratorijama i to je još dodatna opasnost.

Država bi pre svega trebala da se više bavi omladinom, edukacijama u cilju prevencije. Isto tako moralo bi da se radi na pooštravanje kaznene politike i da se spusti starosna granica za maloletnike kojima bi moglo da se sudi kao odraslima za ovakva i slična krivična dela.

Veoma važna stvar je da se droge ne dele na lake i teške, jer droga je droga i tu treba da se stavi tačka.
Zaštita mladih, konstantna edukacija koja bi trebala da bude obavezna još u mlađim razredima osnovnih škola je ključ rešavanja ovog problema.

Irena Đokić

Predsednica Centra za bezbednost, istrage i odbranu – DBA

PN INFO