Događaj koji se dogodio danas u Beogradu potresao je ceo region, šta nam možete reći o tome?

-Osnovna stvar koja se mora naglasiti i stalno naglašavati, nikako ne treba donositi preuranjene zaključke. Moramo sačekati da se završi istraga i utvrde sve okolnosti samog zločina, kao i da se utvrdi šta je sve prethodilo.

Šta može biti inicijalna kapisla za ovakav postupak?

-Svi smo pod naletom jakih emocija i u stanju smo da ishitreno reagujemo, ali ovo nije samo izolovani problem, nego treba da se sagledava šire.

Naviknuti smo da se ovakvi zločini dešavaju na tlu Amerike, da li je to samo stereotip ili je svako društvo podložno ovakvim slučajevima?

-Mora se naglasiti da se ovakvi zločini dešavaju svuda, da se nije desilo samo kod nas. Ne mogu se paušalno davati ocene.

Na šta će se, po Vašem mišljenju, bazirati ustraga?

-Stvari koje će se istragom utvrditi su:
– psihičko stanje izvršioca zločina
– da li je prethodilo vršnjačko nasilje
– da li je postojalo zanemarivanje ili nasilje u porodici
– da li je izvršilac pokazivao da je spreman na agresiju itd.

Da li postoje tipovi ličnosti koji imaju sklonosti za izvršenje ovakvih dela?

-Iskustva govore da su osobe koje izvrše takve zločine uglavnom povučene, introvertne, često okarakterisane od okoline kao mirne, povučene, ponekada kao čudne. Smatra se da akumuliraju emocije što na kraju dovodi do pucanja. Takvi zločini su uglavnom planirani, što prvi rezultati istrage potvrđuju. Dečak ubica je došao u školu sa dva pištolja i četiri Molotovljeva koktela, kao i planovima i spiskovima dece koje želi da ubije. Planirao je mesec dana. Otac dečaka je uhapšen. Vodio je svoje dete u streljane i učio ga kako da puca.
Mnogi će ishitreno da tvrde kako su krive video igrice, filmovi, serije a zaboraviće da uopšte provere da li počinioci igraju igrice. Izbeći će i da kažu zašto onda ostali koji igraju iste igrice i gledaju iste filmove ne počine iste zločine. Ishitreno bi bilo da se govori o uticaju narkotika ili alkohola što je malo verovatno jer je zločin planiran i nije bio u afektu.
DBA je predlagao i postojanje „Građanskih patrola“ sastavljenih od ljudi koji imaju radnog iskustva u bezbednosnom sektoru. (ne mešati sa Narodnim patrolama, nije ni slično).
Maloletničko nasilje se dešava, toga moramo biti svesni. Nije nastalo sada i neće prestati ako se svi segmenti društva ne uključe u aktivno sprečavanje toga.

Centar za bezbednost, istrage u odbranu DBA izražava najdublje saučešće porodicama žrtava današnjeg zločina.

Dušan Ivković, predsednim IO Centra DBA
Foto: ilustracija/Freepik

PN INFO