Samo jedan dan nakon užasnog i potresnog događaja u Beogradu, dogodio se još jedan masovni zločin. Ovoga puta ubica nije dete ali se radi o mladom muškarcu. Još uvek se ne znaju tačni podaci, niti išta bliže o samom počiniocu.

Koristim priliku da izrazim saučešće svim porodicama žrtava ovog stravičnog zločina i izrazim žaljenje zbog ovakvih događanja u našoj zajednici.

Kod ovog zločina policija je morala da traži izvršioca i to su uradili ozbiljno, profesionalno i uz korišćenje antiterorističkih jedinica. Ono što je bio njihov zadatak, oni su izvršili. Snaga države se ogleda u poštovanju zakona, pre svega državnih organa.

Ali, ne može se očekivati da policija sve zna i njihov posao nije da prisluškuje ljude bez osnove. Zato tu ne smemo mi da zatajimo kao zajednica. Neko je znao da nabavlja oružje, neko je čuvao to oružje. Po onome što piše na društvenim mrežama, moram reći da to ne mora da bude tačno, počinilac je podržavao kriminalce, agresiju, ratove. Neko je to morao to da vidi i da zna. Svako ko je znao i ćutao omogućio je ovaj zločin. Ne može se očekivati da policija sve zna. Ako svi zatvaramo oči, ovakve stvari će se dešavati. Obaveza svakog pojedinca je da obavesti nadležne organe ukoliko ima podatke o mogućem zločinu ili kriminalnim aktivnostima.

Sada se postavljaju pitanja na koje svako pokušava da ponudi svoj odgovor, uglavnom nošeni emocijama, bez ikakvih podataka. Širenje dezinformacija, osim što nije dozvoljeno zakonom, može usmeriti istragu na pogrešnu stranu, ali može izazvati reakcije javnosti koje su neadekvatne i potencijalno opasne. Stalno se mora isticati da jedino država ima prava da sprovodi zakon, nikako pojedinci. Zato pogrešno je imati informaciju a ne dostaviti je nadležnim organima, kao što je pogrešno i deliti naknadnu pamet i davati paušalne ocene. Omogućimo stručnim ljudima da rade svoj posao.

Na kraju apelujemo da u ovim teškim trenucima ostanemo mirni. Centar za bezbednost, istrage u odbranu DBA izražava najdublje saučešće porodicama žrtava današnjeg zločina.

Dušan Ivković predsednik Izvršnog Odbora Centra DBA
Foto: I. Milanović/PN Info

PN INFO