Kako navodi naša najpoznatija organizacija iz civilnog sektora bezbednosti- Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, tokom 2022. godine, 57100 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, što je više za 11000 u odnosu na prošlu godinu od kojih je 10580 vozača je zadržano na trežnjenju.

Ono što je još više zabrinjavajuće je da je 2330 njih upravljalo vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, čak 1000 više u odnosu na prošlu godinu.

Gde su oni koji nisu zaustavljeni i kontrolisani? -postavljaju pitanje naši sagovornici iz Centra DBA.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da nam je potrebna izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i pooštravanje sankcija prema vozačima koji vozilom upravljaju pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Ovom prilikom su naši sagovornici iz Centra DBA naglasili da su u proteklom periodu imali dosta aktivnosti. Krajem novembra članovi ove organizacije učestvovali su na tribini ”I ćutanje je zločin” u organizaciji Udruženja žrtava nasilja “Hajr” gde su učestvovali stručnjaci u ovoj oblasti iz državnih organa i predstavnici nevladinog sektora bezbednosti. Cilj organizatora i učesnika tribine je podizanje svesti građana o nasilju nad ženama, merama prevencije i načinima suzbijanja nasilja.

Foto: Centar DBA

PN INFO