Little girl sitting alone on floor and suffering an act of bullying while children mocking. Sad young schoolgirl sitting on studio against blue background.

Ono u šta je izuzetno teško poverovati i prihvatiti je situacija u kojoj se nalazi trenutno naše društvo. Potpuno odsustvo emocija i razumevanja za druge ljude i vršnjake. Deca koja se služe nasiljem su postala izuzetno brutalna i nasilna prema svojim vršnjacima. Svoje nezadovoljstvo i frustracije izražavaju ponižavajući i maltretirajući druge, ne znaju da kontrolišu svoje misli i osećanja, izuzetno su sebični i egoistični, ugledaju se na ličnosti iz sveta kriminala i ne morala. Došlo je do kompletne inverzije vrednosti, sve što se smatralo lošim i ne poželjnim sada je traženo među decom i adolescentima. Svako ko ispada iz tog profila bude izložen nekom obliku nasilja. Da li to bilo nasilje na internetu, psihičko ili fizičko, u školi ili na ulici. Bude izlolovan i kontinuirano ugnjetavan. Posledice ovakvog zlostavljanja u ranom periodu razvoja često budu doživotne.

Ukoliko se problem ne otkrije na vreme može doći do ozbiljnih problema sa mentalnim zdravljem, čak i do suicida! Izuzetno je važno da sagledamo celu situaciju, jer često postoji i dodatni razlog za nasilno ponašanje. Često to može biti zanemarivanje deteta, zlostavljanje od strane roditelja ili nekog drugog lica, nezadovoljstvo sobom ili okolinom… Stoga problem treba rešavati temeljno i iz korena. Velika greška se pravi svakodnevno kada se radi na rešavanju konkretne situacije bez sagledavanja cele slike! Problem UVEK polazi iz kuće i odgovornost roditelja je uvek prisutna, jer ukoliko je dete materijalno zbrinuto, a ne radi se sa njim po pitanju vaspitanja i emocionalnog razvoja ono je zapravo zanemareno. Morate da obratite pažnju sa kim se dete druži i sa kim provodi vreme, kako uživo tako i u “virtuelnom svetu” , kako razmišlja i koja su mu interesovanja, šta mu je hobi, da li ima adekvatnu fizičku aktivnost tokom dana…

U ovu borbu moramo da se uključimo svi, nasilje nije i ne sme biti rešenje! Stoga pozdravljamo platformu ministarstva prosvete koje je od skoro u funkciji. Platforma “Čuvam te” je dobar način pre svega upoznavanja dece, roditelja i nastavnika sa ovom temom. Link: https://cuvamte.gov.rs/obuke/onlajn-obuke-za-roditelje/

Pozivamo sve roditelje da prođu obuke koje su ponuđene na platformi i aktivno se uključe u rešavanje problema. Žrtva nasilja može postati svako, a sve prisutnije je i nasilje nad prosvetnim radnicima, kako od strane dece, tako i od strane roditelja. Razmislite u kakve ljude rastu deca koja su nasilnici, danas maltretiraju životinje, uništavaju javnu imovinu, zlostavljaju vršnjake, sutra supruga/suprugu, svoje dete i tako u krug. Treba prihvatiti postojanje problema i prihvatiti se njegovog rešavanja, pre svega raditi na prevenciji. Kada bi više ulagali u prevenciju ne bismo morali da se bavimo posledicama!!! Stoga je važno i uključivanje relevantnih ne vladinih organizacija kao dodatnu podršku i pomoć u preventivnim aktivnostima. Organizovati rad sa decom i roditeljima, kao i mogućnost individualnog savetovanja. Na ovaj način bismo mogli da utičemo i na druge probleme koji su prisutni (narkomanija, sekte, trgovina ljudima itd.). Prevencija, komunikacija, saradnja, razumevanje, poštovanje, nadzor i kontrola jednako USPEH!

Isidora Milosavljević, Generalni Sekretar Centra za bezbednost, istrage i odbranu – DBA
Foto: Image by master1305 on Freepik

PN INFO