Muzej žrtava genocida, Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac i Zavičajni muzej u Paraćinu, a uz podršku Fondacije Muzeja žrtava genocida, priređuju izložbu pod nazivom ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ koju čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja (Jasenovac, Hrvatska) koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske.

Svečano otvaranje zakazano je za ponedeljak, 9. maja 2022. godine sa početkom u 11 časova. Tom prilikom prisutnima će se obratiti direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu g. Branislav Stojanović, kustos-istoričar Muzeja žrtava genocida g. Bojan Arbutina i predsednik opštine Paraćin g. Vladimir Milićević.

Povod za priređivanje izložbe je 81. godišnjica uspostavljanja sistema logora smrti ,,Jasenovacʼʼ koji je funkcionisao u okvirima genocidne Nezavisne Države Hrvatske.

Izložba će za posetioce biti otvorena od 9. maja do 9. juna 2022. godine u na platou ispred Narodne biblioteke „dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu.

PN INFO