Na današnji dan, 5.3.1998., u selu Donje Prekaze, otpočela je antiteroristička operacija protiv terorističke grupe koju je predvodio Adem Jašari i njegov brat Hamez, koji su i lividirani u ovoj akciji, kao i članovi terorističke grupe koji su odbili da se predaju. Ovu akciju izveli su pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO), Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebnih jedinica policije (PJP).

Kao povod za otpočinjanje ove antiterorističke operacije navodi se napad na patrolu MUP-a kod sela Lauša gde su ubijena 4 policajca a ranjena dva. Inače, ova teroristička grupa je od 1991. do 1997. od strane nadležnih organa označena kao nosilac terorističkih aktivnosti na prostoru KiM.

Konačni bilans antiterorističke operacije u Donjem Prekazu su dva mrtva policajca i 8 ranjenih a na strani terorista 38 ubijenih terorista tzv. OVK i 28 ubijenih civila, koje su teroristi koristili kao živi štit. Prilikom pretresa kuće, pronađena je ogromna količina oruzja, municije i vojne opreme kao i profesionalno uređeni bunkeri unutar objekta.

Аутор: Извор (ККНС4), Fair use, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=4025728

Nakon ulaska KFOR-a na Kosovo, kuće porodice Jašari pretvorene su u memorijalni kompleks a sam terorista Adem Jašari je proglašen za nacionalnog heroja i po njemu je nazvan Međunarodni aerodom u Prištini.

U ovoj akciji život su dali pripadnik SAJ-a Rade Radaković i pripadnik JSO-a Andreas Končarević, dok su ranjeni priapdnici MUP-a Željko Mrdalj, Živko Tomić, Predrag Fabijanić, Nenad Šare, Nenad Vujošević, Željko Pavašević, Stevo Bogojević i Miodrag Кrtinić.

Foto: sr.wikipedia.org

PN INFO