OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tačno na današnji dan, 12. septembra 1916., započela je bitka za osvajanje Kajmakčalana. Ova najkrvavija bitka na Solunskom frontu vođena je do 30. septembra, kada je srpska vojska zauzela ovaj vrh planine Nidže. Koliki je značaj ovaj vrh imao za našu vojsku govori i to da su ga naši preci zvali ”kapijom slobode”, jer su tada prvi put kročili na tlo Srbije posle Albanske golgote. Takođe, i Bugari su ovaj vrh smatrali strateški veoma važnim, te su ga nazvali ”Borisov grad”, jer su smatrali da je neosvojiv.

O surovosti ove bitke govori i Stevan Tucović, brat Dimitrija Tucovića koji je u svom dnevniku zapisao:

„Odmah po zauzeću Кajmakčalana izveo sam svoju bateriju na vis, gde sam video čudan i strašan prizor. Po rovovima ležali su mrtvi Bugari, sve jedan na drugog naslonjeni i sa puškama u rukama. Delovi tela bili su razbacani po onom platou visa. Vide se ljudi bez nogu, bez ruku, glave, stomaka. Ostala je masa ranjenika koja zapomaže ili su u samrtnom ropcu. To su unakažene i raznete trupine ljudskih tela, koje najbolje svedoče o grozotama, nekulturnosti i varvarizmu ratova.”

Najveći teret bitke podnele su Drinska i Dunavska divizija ali i Dobrovoljački odred Vojvode Vuka. Prema nekim podacima, govori se o gubicima od 5000 srpskih vojnika. Osvajanjem Kajmakčalana naša vojska je pokazala da je sposobna za dalje napredovanje prema severu ali i da zaustavu bugarsku ofanzivu protiv francuskog generala Morisa Saraja.

Na Kajmakčalanu se nalazi ksoturnica i kapela Svetog Petra u kojoj se nalazila i urna velikog prijatelja Srbije i srpskog naroda Arčibalda Rajsa, u kojoj se, do Drugog svetskog rata, nalazilo srce ovog velikog čoveka.

Na kapeli Svetog Petra stoji i posveta Aleksandra Karađorđevića:

Mojim div-junacima neustašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostaše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine.

Na Kajmakčalanu se nalazila i osmatračnica srpske vrhovne komande, koja je u celosti preneta u Beograd i danas se nalazi u Pionirskom parku:

Na aplikaciji Google Earth se i danas mogu videti ostaci rovova na Kajmakčalanu:

Slava junacima sa Kajmakčalana!!!

Foto: screenshot Google Earth/sr.wikipedia.org

PN INFO