Opština Paraćin dobila je sertifikat udruženja „Evropska energetska nagrada“ jer je ispunila kriterijume Evropske energetske asocijacije za sistem energetskog menadzmenta. Sertifikate pod nazivom „Evropska energetska nagrada Srbija“ dodelilo je Ministarstvo rudarstva i energetike na konferenciji „Švajcarska podrška energetskom menadzmentu u opštinama – upravljanje energetskom krizom“.

U ime Opštine Paraćin nagradu je primio član Opštinskog veća Dejan Nešić, dok su prezentaciju održali načelnik Odeljenja za održivi razvoj Uprave za investicije Vladimir Janković i Jugoslav Nikolić, energetski menadzer. Evropska energetska nagrada je međunarodni sistem kvaliteta koji se primenjuje u više od 1.700 opština i gradova sa više od 70 miliona stanovnika. U okviru Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama, kroz švajcarsko-srpsku saradnju, prvi put su primenjena iskustva iz međunarodnog sistema kvaliteta za energetski menadzment.

Opštini Paraćin obezbeđena su bespovratna sredstva za rekonstrukciju škola ,,Branko Krsmanović” u Sikirici i ,,Branko Radičević” u Buljanu u iznosu od 1.200.000 švajcarskih franaka. Inače, sve lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika su obavezne da uvedu sistem energetskog menadzmenta, koji podrazumeva prikupljanje i praćenje podataka o potrošnji energije, kao i planiranje mera za postizanje ušteda.

Izvor: paracin.rs
Foto: www.meemp-serbia.com

PN INFO