Desetine hiljada ljudi širom sveta svake godine zadobije povrede zbog korišćenja pirotehničkih sredstava, koje često ostavljaju ozbiljne posledice, kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje. Muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene, uglavnom zbog samopovređivanja neadekvatnim rukovanjem pirotehnikom, dok žene pre svega bivaju slučajno povređene, na javnim mestima i događajima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Beograd, gotovo polovina povređenih ima manje od od 16 godina starosti, a najviše se povređuju dečaci uzrasta 10-14 godina.

Najčešće povrede su opekotine – lica, prstiju, šaka i ručnih zglobova, i čine preko 50% povreda uzrokovanih pirotehničkim sredstvima, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama. Veoma često se dešavaju povrede očiju (opekotine rožnjače ili mehanička oštećenja nastala zapadanjem stranog tela u oko), kao i oštećenja sluha (pucanje bubne opne). Uzrok svake druge nastale povrede je neadekvatno rukovanje pirotehničkim sredstvima, a neispravna pirotehnička sredstva uzrok su svake treće nastale povrede. Sve navedene povrede su 100% preventabilne, odnosno, njihov nastanak se može sprečiti.

Кako biste izbegli ili sveli na minimum mogućnost da sebe ili svoje najmilije dovedete u situaciju da budu povređeni pirotehnički sredstvima neophodno je da se pridržavate sledećih saveta:

– Pirotehnička sredstva uvek kupujte u ovlašćenim prodavnicama!
– Nikako ih nemojte praviti samostalno, u tzv. domaćoj radinosti!
– Čuvajte ih zatvorene na tamnom i suvom mestu, van domašaja dece!
– Pre upotrebe uvek pažljivo pročitajte i pridržavajte se uputstava proizvođača!
– Кoristite ih samo na otvorenom, na bezbednoj udaljenosti od zapaljivih materijala i drugih ljudi!
– Nikada nemojte paliti više od jedne petarde u isto vreme!
– Nikada nemojte pokušavati da ponovo upalite petarde ili vatromet koji se iz nepoznatih razloga nisu aktivirali!
– Prilikom upotrebe vatrometa pored sebe uvek treba imati posudu sa vodom u slučaju izbijanja eventualnog požara!
– Alkohol i pirotehnika ne idu zajedno!

Roditelji i staratelji deci mlađoj od 14 godina ne treba da dozvole upotrebu petardi i vatrometa, dok deca starija od 14 godina treba da budu pod strogim nadzorom odraslih ukoliko ih koriste.

Marija Šutulović/IPO Srbija

PN INFO