Juče je na više lokacija u našoj zemlji otpočela združena taktička vezba ”Zajednički odgovor 2023” u kojoj učestvuju snage Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije. Angažovane snage će uvežbavati izvođenje napadnih operacija.

U vežbovnim aktivnostima učestvuju delovi Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, kao i sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, interventne i helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opšti cilj vežbe, koja se realizuje ove i sledeće nedelje, je unapređenje obučenosti i osposobljenosti snaga vojske i policije za zajedničko rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije.

U pripremnoj fazi, aktivnosti se realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvežbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija. U završnom delu će državnom rukovodstvu i javnosti biti prikazan deo vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu „Pešter“, kao i obučenost i opremljenost snaga vojske i policije.

Kao deo priprema za realizaciju aktivnosti na terenu prethodne nedelje je izvedena komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama „Odgovor 2023“, u okviru koje je, u simuliranom okruženju, proverena osposobljenost vežbajućih komandi za planiranje i izvođenje operacija.

Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem predstavljaju najkompleksniji oblik obuke u Vojsci Srbije. Njihovom realizacijom unapređuje se kako osposobljenost komandi za planiranje operacija i komandovanje snagama, tako i sposobnost jedinica za izvođenje borbenih dejstava, samostalno i u sadejstvu sa drugim sastavima.

Takođe, do 2. juna svakodnevno će biti obavljano gađanje iz naoružanja Vojske Srbije u zoni poligona „Pasuljanske livade“ od 7 do 23 sata, zbog čega je za saobraćaj zatvoren put iz pravca Sisevca do Troglan Bare. Komanda Vojne pošte Ćuprija upozorila je da iz zone opasnog područja u tom periodu treba da se evakuišu ljudi i stoka, te da će granice opasnog područja biti obeležene crvenim barjacima, a na prilaznim putevima će biti stražari. Stanovnicima je upućeno uobičajeno upozorenje da je zabranjeno prikupljanje i diranje nerasprsnutih zrna. U slučaju da ih primete, dužni su da obaveste najbližu policijsku stanicu ili Komandu Vojske Srbije.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije www.mod.gov.rs
paracin.rs

PN INFO