U nedelju, 15. avgusta, u Kovid ambulanti Doma zdravlja obavljeno je 19 prvih i 12 kontrolnih pregleda. Urađena su 32 antigenska testa, od kojih je 5 pozitivno, a stigli su i rezultati 5 PCR testova od subote, koji su kasnili i među kojima su 2 pozitivna. Ukupan broj novozaraženih, od 1. do 15. avgusta, sada iznosi 117.

U paraćinski Dom zdravlja stigla su stručna, metodološka uputstva o primeni treće, takozvane buster doze vakcine protiv korona virusa. Na vakcionom punktu i dalje je u toku davanje prve i druge doze Sinofarmove i Fajzerove vakcine, a prema poslednjim podacima, ukupan broj građana koji su primili prvu dozu iznosi 17.503, dok je 16.720 građana opštine Paraćin primilo i drugu dozu, neke od dostupnih vakcina.

Vlada Republike Srbije je juče saopštila da će dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv zarazne bolesti KOVID-19 u Srbiji početi da se daje od utorka, 17. avgusta.
Svi vakcinisani građani će, nakon 180 dana od primljene druge doze, moći da prime treću dozu, a pozivanje će se obaviti SMS i mejl porukama, sa linkom koji će ih voditi na Portal e- Uprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze. Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze, nakon dobijenog poziva od e-Uprave. Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane e-Uprave. Svima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani, pri čemu će konačan izbor vakcine građani saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Fajzer-Biontek i Astra-Zeneka. Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje osobama sa narušenim imunitetom, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imuno/suprimiranim pacijentima, zatim osobama starijim od 70 godina, kao i starijima od 60 godina, koji stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite. Dopunska doza se preporučuje i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, putnicima u međunarodnom saobraćaju, građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga. Po dobijanju poziva od e-Uprave, građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu e-Uprava.
Vlada Republike Srbije je apelovala na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih ljudi u svom okruženju i da se vakcinišu.
Nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani, uz napomenu da je vakcinacija i nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije koronavirusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

PN INFO