Poslednje bombe, tokom NATO agresije na tadašnju SRJ, pale su 10. juna na selo Kololeč kod Kosovske Kamenice iako je Kumanovski mirovni sporazum bio potpisan dan ranije na aerodromu u Skoplju. Današnji datum, 11. jun, bio je dan koji su građani Jugoslavije željno iščekivali celih 78 dana, dan kada više nije bilo NATO bombi i raketa na nebu Jugoslavije. U ime NATO-a, sporazum je potpisao američki general Majkl Džekson dok su u ime SRJ sporazum potpisali generali Obrad Stevanović i Svetozar Marjanović.

Iako se formalno završilo bombardovanje, počeo je egzodus Srba sa Kosova. Paralelno sa vojskom i policijom povlačile su se cele porodice u automobilima, traktorima, zaprežnim kolima natovarenim onim što su mogli na brzinu da ponesu iz kuća koje je UČK zauzimao jednu po jednu na očigled onih koji su tu došli da održe mir.

U krajnje neravnopravnoj borbi, oružane snage SRJ uspele su da, uz minimalne gubitke, pruže otpor i ne dozvole da se obistine početne pretpostavke NATO stratega da će Jugoslavija biti ” plitak potok” koji se može pregaziti za nedelju dana.

Slava i hvala svim poginulim pripadnicima VJ i MUP a preživelima čast i poštovanje!

Foto: FB strana Čojstvo

PN INFO