Dan srpskog jedinstva, slobode i ancionalne zastave je praznik koji se 15. septembra obeležava u Srbiji i Republici Srpskoj. Zajednica veterana Srbije (ZAVET) danas je, u saradnji sa Savezom RVI, PPB Vojvodine, Udruženjem veterana 63. padobranske brigade i Udruženjem 65. Zaštitni motorizovani puk iz Republike Srpske raširila trobojku dugu 100 metara, na mostu preko Save na Rači, u znak podrške politici Republike Srbije i Republike Srpske.

Na današnji dan probijen je Solunski front,a mi smo se okupili danas kako bismo osnažili jedinstvo srpskog naroda iz Republike Srbije i Republike Srpske, širenjem naše zastave koja je simbol jednog naroda.
Ponosno smo, zajedničkim snagama, širenjem zastave ukazali poštovanje i čast svim palim borcima, koji su svoju krv ostavili časno braneći i formirajući Republiku Srpsku.
I u to ime, od danas, zajedno, ovaj most na Rači, reku Savu, simbolično smatramo stubom i kičmom srpstva, a ne kao do sada, običnom granicom između dve zemlje.
S obzirom da se radi o značajnom datumu, smatrali smo da je, promovisanje našeg jedinstva i pružanje podrške našoj zemlji u borbi za stabilnost i napredak, neophodno iskazati zajedničkim snagama, u čemu smo danas i uspeli.

Živela Republika Srpska!

Živela Srbija!

-izjavio je ovom prilikom Marko Martinović, predsednik Zajednice veterana Srbije.

PN INFO