Na današnji dan 1989. godine, povodom obeležavnja 600. godina od Kosovske bitke, Slobodan Milošević je održao svoj čuveni govor na Gazimestanu. Ovom događaju je prisustvovalo, kako podaci kažu, oko dva miliona ljudi. Mnogi su došli i iz dijaspore, čak iz Amerike, Kanade, Australije…

Proslavi je prisustvovalo celo Predsedništvo SFRJ na čelu sa Janezom Drnovšekom, a bili su prisutni i predstavnici stranih ambasada, osim predstavnika ambasada SAD i Turske, koji su odbili da dođu.

Deo govora Slobana Miloševića:

Na ovom mestu u srcu Srbije, na Кosovu Polju, pre šest vekova, pre punih 600-na godina dogodila se jedna od najvećih bitaka onoga doba. Кao i sve velike događaje i taj prate mnoga pitanja i tajne, on je predmet neprekidnog naučnog istraživanja i obične narodne radoznalosti. Sticajem društvenih okolnosti ovaj veliki šeststogodišnji jubilej Кosovske bitke dogodio se u godini u kojoj je Srbija, posle mnogo godina, posle mnogo decenija, povratila svoj državni, nacionalni i duhovni integritet. Nije nam, prema tome danas, teško da odgovorimo na ono staro pitanje: ‒ sa čim ćemo pred Miloša. Igrom istorije i života izgleda kao da je Srbija baš ove 1989. godine povratila svoju državu i svoje dostojanstvo da bi tako proslavila istorijski događaj iz daleke prošlosti koji je imao veliki istorijski i simbolički značaj za njenu budućnost.

Foto: Printscreen YouTube

PN INFO