Bag and beach accessories kept on sand at beach

Da Vam se godišnji odmor iz snova ne bi pretvorio u noćnu moru predlažemo da se pridržavate sledećih uputstava.

Pre svega pažljivo izaberite destinaciju za putovanje. Nemojte verovati svemu što piše na internetu ili prezentacijama turističkih agencija. Te promo flajere često pišu osobe koje nisu putovale dalje od tržnog centra vikendom. Avio karte kupite samo preko proverenih sajtova. Obratite pažnju na cene taksi i prtljaga. Izbegavajte nove turističke agencije koje nisu proverene. Pogledajte da li imaju licencu i uplaćen depozit. Raspitajte se kod rodbine i prijatelja o njihovim iskustvima. Pozovite Ministarstvo spoljnjih poslova da proverite da li Srbija ima ambasadu u toj zemlji ili barem da li neka druga ambasada zastupa naše interese. Mi ne preporučujemo odlazak u zemlje gde nemamo diplomatsko predstavništvo.

Raspitajte se o lokalnim običajima i naročito o sistemu vrednosti u dalekim zemljama. Nešto što je za Evropljane normalno ili šala u pojedinim zemljama može biti smatrano uvredom zbog čega možete imati niz problema. Postoje zemlje u kojima su ženama uskraćena određena prava kao što je izlazak na ulicu bez pratnje muškarca ili vožnja automobila. U mnogim zemljama postoje mesta na koja samo muškarci mogu da uđu. U nekim zemljama za žene važe posebna pravila oblačenja. U Indiji je krava sveta životinja i njoj je sve dozvoljeno. Makaki majmuni su takođe pod zaštitom lokalnog stanovništva u određenim mestima Indije. Slonovi na Tajlandu takođe imaju posebnu zaštitu.Fotkanje sa velikim i retkim kornjačama koje ste prethodno izneli na obalu Vas može koštati nekoliko hiljada eura i višegodišnjom zabranom ulaska u više zemalja.

Svakako ne preporučujemo da vodite decu na egzotične destinacije i avanturističke odmore.

Кada ste odabrali destinaciju i uplatili aranžman potrebno je postarati se pre svega o svojoj kući, ostaviti je u sigurnim rukama. Predlažemo uplaćivanje osiguranja koje iznosi već od 2500 dinara za godinu dana. Savet je da ne spuštate roletne jer ćete tako samo lopovima staviti do znanja da niste kući. Mnogo je bolje komšiji od poverenja ostaviti ključ pa da Vam pali po neko svetlo noću ne bi li posmatrač sa ulice stekao utisak da neko tu boravi. Upaljen televizor je takođe dobra stvar. Naravno ukoliko ste imućni sve to možete raditi i sami sa Tajlanda putem raznih aplikacija i programa. Najbolja varijanta je platiti alarm povezan sa centralom kompanije za obezbeđenje.

Pre samog puta obavezno uplatite i putno osiguranje. Кopirajte vaša dokumenta i kopije ponesite sa sobom kako bi ste se rešili muka da dokažete identitet ukoliko izgubite pasoš na putu. Ukoliko putujete u neku od rizičnih zemalja kao što je Sirija, Pakistan, Avganistan, Mali, Кongo itd. obavezno nekome ostavite precizne podatke o hotelu, broju sobe kao i dužini trajanja boravka. Vakcinacija se podrazumeva za Afričke i Amazonske zemlje.

Кada stignete u hotel, vodite računa koju sobu birate. Idealne su sobe između 2 i 7 sprata. Dovoljno su visoko da niko sa ulice ne može da vam uđe a sa druge strane svako vatrogasno vozilo ima merdevine dovoljno dugačke da vas spase u slučaju požara. Sledeća stvar je da proverite evakuacioni put. Da li je prohodan je osnovno. Obratite pažnju na parking hotela. Veliki broj napada i pljački u zemljama na istoku se baš tu dešava. Ne parkirajte renta kar na udaljenom i mračnom delu parkinga. Ukoliko nema mesta dovezite se do recepcije i zamolite osoblje da parkira uz simboličnu napojnicu.

Dok boravite na recepciji gledajte oko sebe, ne dozvolite da neko čuje u kojoj ste sobi. Pitanja oko hotelskog sefa postavite samo jednom zaposlenom.

U zemljama kao što su Brazil, Meksiko kao i većina u Latinskoj Americi, vodite računa da se na ulici ne razlikujete od lokalnog stanovništva po oblačenju. Rolekse i Lui Viton torbe ostavite za London i Rim. Takvo eksponiranje u LatinoAmeričkim zemljama vas može dovesti u ogromne probleme od kojih je pljačka najbezazleniji. Ono što mi znamo iz direktnih razgovora sa našim građanima koji su boravili u tim državama je i da ne smete baš verovati njihovoj policiji.

Izbegavajte hotele zvučnih imena van Evrope i SAD, Кanade i Australije. Takvi hoteli su u rizičnim zemljama bili na meti terorista jer napad na njih veoma odjekne u Svetskim medijima. Setite se napada na hotel TadžMahal i Trajdent-Oberoj kada su teroristi tražili turiste po sobama i ubijali satima ljude sa Evropskim i Američkim pasošima. Slično je i sa hotelima u Egiptu i Tunisu.

Letovanje u Egiptu je izuzetno povoljno ali ne bez razloga. Još uvek se oporavljaju od terorističkih napada pre nekoliko godina. Izbegavajte tu zemlju gde je bilo više napada u proteklim godinama na luksuzne hotele i plaže. Napadani su i turistički autobusi u blizini piramida, poslednji prijavljeni 19. Maja 2019 godine kada je povređeno 17 turista. Takođe, u vodama Egipta u poslednjih nekoliko dana prijavljeno je više napada ajkula sa smrtnim ishodom i to u blizini poznatih plaža, doduše nakon 18 časova ali kakvo je to letovanje ukoliko imate ograničen termin za ulazak u more.

Poznate su i pljačke turista u poznatom letovalištu Akapulko. Tamo se ne preporučuje udaljavanje od hotela prema unutrašnjosti mesta bez pratnje. Ona se naravno plaća ali i ne garantuje stoprocentnu bezbednost.

Кada se radi o Hrvatskoj, ne preporučujemo Split, Zadar, Šibenik i gradove te regije gde je bilo učestalih napada u prošlosti na građane Srbije kao i oštećivanja vozila sa registarskim tablicama iz Srbije. Nažalost huligani su doprineli da se naši građani tamo ne osećaju sigurnim, bez optuživanja celokupnog stanovništva ali nažalost tako je kako je. Istra sa druge strane važi za dosta prijatniji deo, naročito od Pule prema Sloveniji.

Birajte zemlje gde nas vole, gde je nebitno ko ste i odakle ste. Birajte odmor a ne tenziju.

Izvor: IPO Srbija / www.iposrbija.rs
Foto: Beach bag photo created by awesomecontent – www.freepik.com

PN INFO