Zbog visokih temperatura koje su najavljene za naredni period, posebnu pažnju treba da obrate vozači. Počela je sezona godišnjih odmora, pa se očekuje veći broj vozila na putevima, ka turističkim destinacijama kako u Srbiji, tako i van nje.

Da bi Vam putovanje bilo bezbedno, pridržavajte se saveta. Pre polaska na put obavezno proverite tehničku ispravnost vozila. Naspavajte se jer umor i premor umanjuje sposobnost procene situacije i reagovanja. Ne ulazite u automobil koji je stajao na Suncu pre nego što ga provetrite. Omogućite razliku 5-7 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu, upotrebom klima uređaja. Ne izlazite iz vozila naglo, jer nagla promena temperature može izazvati kolaps. Nemojte voziti u papučama i japankama,rizikujete da Vam obuća spadne sa stopala. Pravite česte pauze po 15 minuta, na dva sata. Pijte dosta tečnosti( vode, ne soka sa šećerom), da izbegnete dehidrataciju. Nemojte se nalivati kafom,pravite suprotan efekat, kafa Vam ubrzava puls i postajete nervozni.
Svi putnici u vozilu moraju biti vezani. Ne žurite, poštujte ograničenje brzine, ne vozite pod dejstvom alkohola, uradite sve što je do Vas da smanjite mogućnosti saobraćajne nezgode.

Posebnu pažnju moramo obratiti na bezbednost dece u kolima kada je napolju vrućina. Bebe i deca nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu, pa su u velikoj opasnosti od toplotnog udara koji može biti smrtonosan. Toplotni udar se događa kada telo ne može dovoljno brzo da se ohladi. Dečje telo se zagreva tri do pet puta brže nego telo odrasle osobe. Dete bi doživelo toplotni udar za sat vremena,ako je automobil na Suncu, za dva sata ako je auto u hladu. I automobili se brzo zagrevaju. Za 10 minuta temperatura se podigne za 6-7 stepeni. Uvek proverite zadnje sedište, da se uverite da su sva deca izašla iz vozila. Nikada ne ostavljajte decu u parkiranom vozilu dok “za čas” nešto obavite. Posledice mogu biti fatalne.

CENTAR DBA

Foto: Baby in car photo created by ASphotofamily – www.freepik.com

Summer trip vector created by upklyak – www.freepik.com

PN INFO