Na današnji dan, 27.3.1999., oboren je avion Stelt tehnologije F-117A Noćni jastreb (Nighthawk). Avion je novsio oznaku AF 82 806 HO i pripadao bazi Holoman u Novom Meksiku. Američko ratno vazduhoplovstvo je ove avione, pre agresije NATO-a na SRJ, koristilo u Panami, tokom operacije ”Pravedni cilj” i u toku Zalivskog rata u Iraku 1991. Ovi avioni su tokom operativne upotrebe zabeležili više hiljada borbenih letova

Obaranje ovog aviona od strane 250. raketne brigade PVO VJ je prvi i jedini gubitak aviona izrađenog u Stelt tehnologiji. PVO brigada Vojske Jugoslavije, koja je učestvovala u obaranju ovog aviona, koristila je PVO sistem S-125M Neva, proizveden krajem 60-ih godina u Sovjetskom savezu. Kako pojedini izvori navode, ključ obaranja ovog aviona bili su stari radari koji rade na principu dugih talasa, te su bili sposobni da otkriju avione sa smanjenim radarskim odrazom.

Pilot Dejl Zelko, koji je u trenutku obaranja upravljao avionom, katapultirao se a specijalizovana služba za traganje i spasavanje sa više helikoptera, praćenih eskadrilom aviona A-10, uspela je da ga locira i spase. Komandant 250. raketne brigade PVO Zoltan Dani i pilot Dejl Zelko su se susreli ponovo 2012. godine a o tome je i snimljen film ”Drugi sastanak”. Takođe, o obranju ”nevidljivog” snimljen je i dokumentarni film ”21 sekund” u režiji Željka Mitrovića.

Ostaci ovog aviona izloženi su u Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu ”Nikola Tesla” u Beogradu. Deo krila je izložen i u memorijalnoj sobi posvećenoj herojima 250. raketne brigade PVO. Nezvanično, u posed delova letelice došli su i Rusi i Kinezi, sli to nikada nije zvanično potvrđeno.

Avion F-117A je povučen iz operativne upotrebe 2008. godine a nasledili su ga F-22 Raptor i F-35 Lighting II.

Foto: in4s.net

PN INFO