Na današnji dan 1832. godine je rođen naš veliki pesnik, slikar, pripovedač, dramski pisac i učitelj Đura Jakšić. Rođen je u Srpskoj Crnji, u banatu, od oca Dionisija, sveštenika, i majke Hristine. Pravo Đurino ime je bilo Georgije. Pored Đure, njegovi roditelji su imali još osmoro dece, od kojih je dvoje umrlo u detinjstvu.

Osnovnu školu je pohađao u rodnom mestu, Hacfelsu i Segedinu, u kome je završio i tri razreda Gimnazije. Nakon toga odlazi u Temišvar da uči crtanje, nakon čeka upisuje Umetničku akademiju u Pešti kod italijanskog slikara Đakoma Marastonija. Studije slikarstva je nastavio i u Beču i Minhenu.

Kao seoski učitelj, radio je u Sabanti, Sumrakovcu, Rači kod Kragujevca, Podgorcu i Požarevcu a kao gimnazijski učitelj crtanja u Kragujevcu, Beogradu i Jagodini. Đura je živeo boemskim životom i stalno je živeo u oskudici. Svoju porodicu je teškom mukom izdržavao jer je stalno bivao otpušten iz državne službe. Sa suprugom Hristinom je imao četvoro dece. Umro je u Beogradu 16. novembra 1878. godine u 46. godini života.

Iza njega su ostala brojna likovna dela, od kojih se neka čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, napisao je oko 40 pripovedaka kao i dosta lirskih dela.

Foto: autoportret/ sr.wikipedia.org

PN INFO