Na današnji dan 1848. godine rođen je srpski general Pavle Jurišić Šturm, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

Po poreklu je bio Lužički Srbin. Bio je pruski oficir ali je prešao u Srpsku vojsku gde je ostvario sjajnu karijeru. Veoma je zaslužan za blistave pobede Srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Кolubarskoj bici.

U Srpsku vojsku primljen je 1876. godine kao dobrovoljac u činu poručnika i već u Srpsko-turskom ratu 1876-1877. godine istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona. U Srpsko-turskom ratu 1877-1878. godine veoma uspešno je komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Кrajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota. U Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. godine Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. godine Dunavskom divizijom. U Prvom svetskom ratu 1914. godine je kao komandant Treće armije primio prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom komandovao je i u Кolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916. godine.

Foto: sr.wikipedia.org

PN INFO