Tekst o događajima noć pred početak agresije NATO Alijanse na SRJ:

Tačno u 23 časova, 23 marta 1999.godine., svi putnički avioni zaobišli su SR Jugoslaviju!

Nestanak putničkih aviona na nebu Srbije i Balkana znak je za raketaše da je agresija počela.

Naime,23 marta 1999.raketne jedinice RV i PVO VJ već su zauzele svoje ratne položaje,na mirovnim položajima su ostale samo dežurne jedinice PVO koje su i dalje štitile nebo iznad SRJ. Кorpus PVO i Vazduhoplovni korpus su prevedeni u najviši stepen borbene gotovosti.

Svakog časa se očekivala agresija na našu zemlju. Bez obzira na političku situaciju i političke odluke zadatak PVO jedinica očuvanje vazdušnog prostora SRJ je u potpunosti podignut na najviši nivo. Samohodni raketni pukovi PVO,raketna brigada PVO i Avijacija su zaposeli vatrene položaje i prevedeni u prvi stepen pripravnosti za odbranu vazdušnog prostora SRJ.

Obučavani u miru,savesno vršeći svoju dužnost i radeći svoj posao RV PVO VJ je stao na prvu liniju odbrane otadžbine.Svesni da za protivnike imaju najveću i najjaču vojnu silu tog vremena (kasnije će se ispostaviti da je to bila i najveća sila svih vremena koja je napala jednu suverenu zemlju) stali su na braniku otadžbine kao što si stajali i njihovi preci kroz slavnu istoriju braneći čast i otadžbinu.U predvečerje rata još nesvesni šta ih čeka,moleći se Bogu za spasenje,sa nadom u mirno rešenje,slutnju u najgori ishod,strepnju za život najbližih,hrabreći se podvizima iz slavne istorije predaka ušli su u poslednju mirnu noć u narednih 78 dana. Jedinice RV i PVO će tako sutradan ući u rat braneći vazdušni prostor bez obzira gde se nalazili na prostoru SRJ.

Mnogi nisu dočekali kraj rata.

Mi preživeli saborci još uvek čuvamo sećanje na junake i još uvek čuvamo slobodno srpsko nebo.

Nismo vas zaboravili braćo po oružju!

SINOVI SRPSКOG NEBA

Izvor: FB strana Sinovi srpskog neba

PN INFO